Κατηγορίες
Δράσεις

Κείμενο που μοιράζονταν σε μαθητές στην παρέμβαση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου

Είμαστε μαθητές – μαθήτριες διαφόρων σχολείων της Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε εκτενέστερα με το θέμα των παρελάσεων. Με αφορμή αυτό και την επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου γράψαμε το παρακάτω κειμενάκι:

Οι παρελάσεις θεσπίστηκαν από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά το 1936, ο οποίος είχε επηρεαστεί – εντυπωσιαστεί από τις ανάλογες «επιδείξεις» της ναζιστικής Γερμανίας. Απώτερος σκοπός, για τις μαθητικές παρελάσεις, ήταν η ανάπτυξη στρατιωτικής συνείδησης στους νέους και η εξοικείωσή τους με την στρατιωτική  πειθαρχία. Έτσι, λοιπόν οι παρελάσεις λειτουργούν ως όχημα για την εξάπλωση του εθνικισμού και του μιλιταρισμού στην κοινωνία.

Οι παρελάσεις κινούνται πάντα στη λογική της συµπαγούς και οµοιόµορφης εµφάνισης (στολή, βηµατισµός,ευθυγράµµιση) και επιδιώκουν την κάμψη – συγχώνευση της διαφορετικότητάς μας. Πιο συγκεκριμένα, αναγκάζεσαι να αγοράσεις ή να νοικιάσεις ρούχα ίδια με τους συμμαθητές σου, ώστε η εμφάνισή σου να είναι επίσημη. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα ρούχα δεν πρόκειται  να τα ξαναφορέσεις γιατί σου φαίνονται γελοία και δεν σ’ αρέσουν, αλλά για την παρέλαση είναι απαραίτητα. Όλοι θα προχωράνε – ή όπως μας λένε θα βηματίζουνε – με τον ίδιο ρυθμό και η παραμικρή παρέκκλιση είναι λανθασμένη και τιμωρείται. Θα υπάρχει σε διακριτό σημείο, κάποιος υπεύθυνος, ο οποίος θα υπαγορεύει τον ρυθμό και θα δίνει την όποια εντολή, εμπνέοντας ανωτερότητα.

Παράλληλα, καλλιεργούν πληθώρα διακρίσεων και αναπαράγουν τα στερεότυπα της εποχής μας. Τα αγόρια, φυσικά διαχωρίζονται από τα κορίτσια.Οι «όμορφοι», οι «ψηλοί» και όλοι οι άλλοι που τηρούν ανάλογους χαρακτηρισμούς της κανονικότητας της εποχή μας, τοποθετούνται μπροστά, ώστε να φαίνοται. Οι άλλοι, οι «όχι τόσο όμορφοι», οι «κοντοί» κτλ, κρύβονται κάπου προς τα πίσω. Οι «καλύτεροι όλων», αυτοί που είναι και εξωτερικά και γνωστικά «άριστοι» ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη μάζα και είναι μόνοι τους μπροστά μπροστά.

Επίσης, παρόλο που δε γίνεται συχνά, όταν  «ξένοι» συμμαθητές μας συμμετέχουν στις παρελάσεις και ιδιαίτερα σε διακριτές θέσεις, γίνονται αντικείμενο σχολιασμού, άμα βέβαια δεν αποκλειστούν εξ’αρχής από την παρέλαση. Για μέρες μετά τα Μ.Μ.Ε. κάνουν εκτενείς ρεπορτάζ για το θέμα και εκκλησιαστικοί – πατριωτικοί κύκλοι μιλάνε για «αμαύρωση» του έθνους τους.

Οι παρελάσεις, δήθεν, αποτελούν μέσο για να τιμηθούν «εθνικές εορτές», οι οποίες έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση ενός λαού. Είναι όμως αρκετά οξύμωρο να υπερασπίζεσαι την αξία της ελευθερίας με τελετές ναζιστικής και απολυταρχικής προέλευσης. Στην ουσία, οι παρελάσεις είναι η απροκάλυπτη βία μιας ιεραρχημένης κοινωνίας. Εξοικειώνουν το παιδί με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος: την ιεράρχηση, και την υπακοή στους ανώτερους (καθηγητές, διευθυντές, προϊστάμενοι, αφεντικά). Μέσα από τις παρελάσεις, οι νέοι μετατρέπονται σε πιστά στρατιωτάκια των πολιτικών τους. Οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να κατηγοροποιούνται, για όλη τους την ζωή, σε κατηγορίες και σε τάξεις.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή σου σε αυτές δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε εξαναγκάσει να συμμετέχεις.

Εμείς, στεκόμαστε ενάντιοι σε αυτές τις εθνικιστικές τελετουργίες που προάγουν τον μιλιταρισμό και τον φασισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ

Αυτόνομο Σχήμα Μαθητών «Αταξία»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *